Universiteit Leiden

nl en

Antoaneta Dimitrova op NPO Radio 1 over Moldavische regeringscrisis

Moldavië verkeert in een regeringscrisis. Antoaneta Dimitrova werd in het radioprogramma Bureau Buitenland gevraagd de gebeurtenissen te duiden. Ze licht de huidige politieke verhoudingen toe maar geeft ook een waarschuwing: 'Er ontstaat nu paniek, er is nu een gevaar voor een conflict in het land.'

Antoaneta Dimitrova is hoogleraar Comparative Governance aan het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden op de Campus Den Haag.

Ze is project leider van het Horizon2020 EU-STRAT (http://eu-strat.eu/) project dat heeft het beleid van de Europese Unie tegen Oosterlijke buurlanden geëvalueerd.  Ze gaf commentaar op de huidige politieke crisis in Moldavië.

'De positie van de EU kantelt,' zegt Dimitrova, 'en ook die van Rusland. Beiden steunen partijen die proberen de politieke macht terug te winnen van de laatste regering, die in de handen van een rijke oligarch is. Met de Constitutionele Hof aan zijn kant is de regering van de Democratische partij  nog niet opgestapt, ongeacht de formatie van een nieuwe winnende coalitie regering. De regeringscrisis is nog niet voorbij.'

Luister het fragment op de website van NPO Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.