Universiteit Leiden

nl en

Wanneer mag je werkgever in jouw internetverkeer kijken?

Veel werknemers gebruiken ict-producten of -diensten van de werkgever ook voor privédoeleinden. In hoeverre mogen werkgevers dit controleren?

Gerrit-Jan Zwenne

Werkgevers mogen tot op zekere hoogte controleren hoe werknemers hun zakelijke telefoon, laptop of bedrijfssoftware gebruiken. 'Maar de controle moet niet verder gaan dat nodig is', zegt hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij Gerrit-Jan Zwenne tegen NU.nl. '

'Om te kijken of er onrechtmatige software wordt geïnstalleerd, is het niet nodig om ook in het e-mailverkeer van die persoon te kijken. Maar als de werkgever vermoedt dat een werknemer informatie lekt, of bedrijfsgeheimen steelt en daarbij klantgegevens naar zichzelf mailt, mag een werkgever dat wel, mits goed gedocumenteerd.'

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.