Universiteit Leiden

nl en

Voermans: Hiddema had zich moeten inschrijven in Amsterdam

De afgelopen dagen kwamen Tweede Kamerleden Dion Graus (PVV) en Theo Hiddema (FvD) in het nieuws omdat zij mogelijk te veel vergoedingen voor verblijfskosten ontvingen.

Wim Voermans

Kamerleden die meer dan 150 kilometer van Den Haag wonen, ontvangen de maximale toeslag van ruim 24.000 euro netto per jaar. Dat kunnen de politici gebruiken voor bijvoorbeeld hotelovernachtingen. Hiddema woont officieel in Maastricht, maar in werkelijkheid woont hij vooral in Amsterdam, waarbij de toelage een stuk lager zou zijn. Bij Graus zijn er aanwijzingen dat hij niet op zijn officiĆ«le adres in Heerlen woont, maar vlak bij Den Haag. 

Hiddema geeft toe dat hij veel vaker in Amsterdam verblijft. Daar had hij zich dan ook moeten inschrijven, zegt hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans in de Volkskrant. Hij verwijst daarbij naar artikel 2.38 van de Wet basisregistratie personen, waarin staat dat iemand zich moet registreren in de gemeente waar hij 'naar redelijke verwachting ten minste tweederde van de tijd verblijft'. 

Beide politici hebben aangegeven dat ze hun eigen situatie willen laten onderzoeken. 'Als die Voermans tegen mij zegt dat ze voor mij te gul zijn geweest, dan schaam ik me kapot en dan zeg ik: hier heb je het geld terug', zegt Hiddema.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.