Universiteit Leiden

nl en

'Oproep dominee Anderson kan overgaan in religieus gemotiveerd geweld'

Moet de aartsconservatieve Amerikaanse dominee Steven Anderson de toegang tot Nederland worden ontzegd? Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt van wel, maar de vraag is dan of de vrijheid van meningsuiting niet in het gedrang komt.

Paul Cliteur

Anderson, die op 23 mei een bezoek aan Amsterdam wil brengen, verdedigt onder meer de executie van homoseksuelen. De dominee verkreeg door zijn uitspraken het predikaat 'haatprediker'. 

'Je mag niet beledigen, aanzetten tot haat, aanzetten tot discriminatie en aanzetten tot geweld jegens bepaalde groepen', zegt hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap in De Telegraaf van 25 april 2019 (€). 'Als Anderson inderdaad heeft gezegd dat lhbti'ers 'een kogel door hun kop moeten schieten' - wat dichtbij het aanzetten tot geweld komt, naar mijn idee - dan vind ik dat hem de toegang tot Nederland moet worden geweigerd. Weliswaar is dat aanzetten tot geweld tegen jezelf, maar die oproep kan gemakkelijk overgaan in religieus gemotiveerd aanwenden van geweld tegen anderen.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.