Universiteit Leiden

nl en

Het eurekamoment van Nadine Akkerman

In het Algemeen Dagblad (AD) vertellen wetenschappers over hun eurekamoment. Dit keer was het aan Nadine Akkerman, universitair hoofddocent en expert op het gebied van Engelse literatuur. Haar moment beleefde ze in 2014, toen ze een collectie brieven uit 1689-1706 onder ogen kreeg die nooit waren geopend.

Het ging om 2600 brieven, afkomstig van de Haagse postmeester Simon de Brienne en zijn vrouw Maria Germain, die ze in een kist hadden bewaard. Een deel ervan nog ongeopend. De envelop is een 19de-eeuwse uitvinding; voor die tijd werd het vel waarop werd geschreven zo gevouwen dat het als envelop kon dienen. De collectie brieven uit 1689-1706 bevinden zich in het Haags Museum voor Communicatie. 

'Als onderzoeker Engelse letterkunde ben ik ge├»nteresseerd in de ongepubliceerde, dat wil zeggen, handgeschreven bron. Van de elitecultuur - bijvoorbeeld ministers of ambassadeurs - is veel bewaard gebleven, maar van anderen, zeg maar de gewone man en vrouw, is dat niet zo. Terwijl juist die mensen razend interessant zijn', vertelt ze. 

Meer weten? 

Lees het hele artikel met Nadine Akkerman hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.