Universiteit Leiden

nl en

Maria de Jong in Mr. Online: 'Geweldig om iets te betekenen voor mensen'

Maria de Jong-de Kruijf promoveerde op 7 maart jl. op een onderzoek naar kinderen in de gesloten jeugdhulp. Mr. Online interviewde haar voor de rubriek Mr. van de week.

Maria de Jong-de Kruijf

In haar onderzoek concludeerde De Jong-de Kruijf onder meer dat rechters vaak geen passend alternatief hebben voor gesloten jeugdhulp, dat neerkomt op vrijheidsberoving. Ze sprak voor haar onderzoek met 23 kinderen die in een gesloten instelling waren geplaatst. 

'Ik zou diezelfde kinderen heel graag nog eens willen spreken', zegt ze tegen Mr. Online. 'Dat zou een mooi vervolgonderzoek zijn. Ik at na het gesprek vaak mee op de leefgroep, er gebeurde dan van alles aan tafel. Je beseft dat je het verhaal van een kind maar van één kant te horen krijgt. Toch vond ik dat de kinderen open waren over alles wat er in hun leven speelde. Schrijnend vond ik de eenzaamheid die ze uitstraalden en soms ook onder woorden konden brengen.'

Ook gaat ze in op haar baan als familierechtadvocaat. 'De juridische werkelijkheid is maar een fractie van de werkelijkheid van een cliënt. Het is geweldig als je als advocaat ook buiten de juridische werkelijkheid iets kunt betekenen voor cliënten. Van mens tot mens.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.