Universiteit Leiden

nl en

Bart Schuurman in de Volkskrant over de veroordeling van IS-strijders

Nederland ziet zich over netelige dilemma’s geplaatst met betrekking tot de veroordeling van terugkerende IS-strijders. Het geeft, net als de andere EU-lidstaten geen gehoor aan de wens van de Koerden om ‘hun’ Syriëgangers terug te nemen. Bart Schuurman, terrorismedeskundige, stelt dat een internationaal tribunaal, geflankeerd door lokale rechtbanken, nog de minst slechte oplossing zou zijn voor de veroordeling van terugkeerden IS-strijders, aldus de Volkskrant.

Behoeding van mensenrechten

Het feit dat Nederland geen Syriëgangers terug wil nemen geeft de Koerden in feite de vrije hand om terugkerende strijders vrij te laten of uit te leveren aan de Syrische of Iraakse autoriteiten, met het risico tot een veroordeling van draconische straffen. Menig Nederlanders zal daar geen problemen mee hebben, maar de Nederlandse overheid heeft een grondwettelijke verplichting tegenover onderdanen om hen voor ernstige schendingen van hun mensenrechten te behoeden.

Gruweldaden

Toch zit ook Bart Schuurman niet te wachten op de terugkeer van IS-strijders. ‘Verschrikkelijke mensen die geen greintje spijt hebben getoond voor de gruweldaden die zij hebben begaan’. Een detentie in het land van herkomst draagt dan ook niet bij aan de genoegdoening voor de slachtoffers van IS. Die slachtoffers leven niet in Nederland, maar in Syrië en Irak.

Internationaal tribunaal

Wat Bart Schuurman betreft is de juiste oplossing een straf uitzitting in de regio waar zij hun misdrijven hebben gepleegd, met als gevolg een complementaire straf in Nederland en een proces re-integratie. Advocaat Geert-Jan Knoops, tevens hoogleraar politiek van internationaal recht, stelt een vergelijkbare aanpak voor. Een vestiging van een internationaal tribunaal waarvoor de hoogste mensen in de IS-hiërarchie zich moeten verantwoorden, geflankeerd door lokale rechtbanken. Echter, is dit nog geen antwoord op de problemen waarvoor de Koerden zich op dit moment gesteld zien. Met de vestiging van zo’n tribunaal zijn vele jaren gemoeid en dan is het nog de vraag of internationale rechtsregels ingang zullen vinden in het Midden-Oosten.

Lees hier het volledige artikel. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.