Universiteit Leiden

nl en

Uitspraak over Hilversumse ijsverkoopster 'is op het randje'

De rechtbank in Utrecht ontsloeg een Hilversumse ijsverkoopster van rechtsvervolging. En dat terwijl het Openbaar Ministerie 120 uur taakstraf had geëist voor mishandeling van een 19-jarige jongen.

Jeroen ten Voorde

De mishandeling is bewezen, oordeelde de rechtbank. Ze sloeg de jongen met een stok, mede door de angst en woede nadat ze was bekogeld met een mandarijn en racistisch was bejegend. Ze maakte volgens de rechtbank de verkeerde inschatting door te denken dat haar veiligheid op het spel stond, maar toch schaart de rechtbank haar reactie onder zelfverdediging. 

Betekent dit dat burgers voortaan sneller vrijuit gaan bij zelfverdediging? Waarschijnlijk niet, zegt universitair hoofddocent Jeroen ten Voorde in Trouw. 'Noodweer is al een uitzondering, en deze variant is dan nog weer de uitzondering op de uitzondering. Feitelijk zegt de rechter: dit mag niet, maar het gaat toch ook te ver om iemand hiervoor te vervolgen.'

Dit zal niet snel vaker gebeuren, denkt Ten Voorde. 'Het is een uitspraak op het randje. Het kan zijn dat rechters noodweer ruimer gaan interpreteren, maar meestal zie je ook wel een reactie en stellen ze er daarna weer strengere eisen aan.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.