Universiteit Leiden

nl en

'Landelijke database voor criminele asielzoekers mag niet zomaar'

De politie Kampen stelde voor om een landelijke database voor criminele asielzoekers aan te leggen. Maar mag dat?

Gerrit-Jan Zwenne

Die vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden, zegt hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij Gerrit-Jan Zwenne in het AD. 'Wel staat vast dat het nooit zomaar mag. Er moet kunnen worden aangetoond dat zo’n database noodzakelijk is en dat er geen andere, minder ingrijpende oplossingen zijn. Alleen al het registreren van iemand is namelijk al een inbreuk op de privacy.'

Volgens Zwenne is het heel belangrijk dat de informatie die in een dergelijke database wordt vastgelegd, klopt. 'Een veroordeling door een strafrechter is een stuk sterker dan alleen een vaag vermoeden of een verdenking.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.