Universiteit Leiden

nl en

'AVG-adviseurs creëren vooral werk voor zichzelf'

Wat is er terechtgekomen van de doemscenario's rond de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)? Weinig, stellen experts. Wel is er meer bewustwording gekomen.

Gerrit-Jan Zwenne

De AVG verschilt niet heel veel van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP), die al in 2001 werd ingesteld. Het verschil is dat privacy nu hoger op de politieke agenda staat. De wet schrijft vooral voor hoe je datasystemen moet inrichten en verbiedt weinig.

'Het enige dat echt nieuw is, is het recht op dataportabiliteit', zegt hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij Gerrit-Jan Zwenne in het Financieele Dagblad (€).  Dat betekent dat de burger ervoor moet kunnen kiezen gegevens over te dragen van de ene naar de andere partij.

Ook zijn publieke instanties en bedrijven die op grote schaal persoonsgegevens bewerken nu verplicht om een privacyfunctionaris in te stellen. Dat lost de onduidelijkheid niet op, vindt Zwenne. 'Iemand die zegt 'ik ben 100% AVG-compliant' kun je niet vertrouwen, want we weten vaak niet wat compliant is. Privacyadviseurs creëren vooral werk voor zichzelf.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.