Universiteit Leiden

nl en
Beeld: Tropenmuseum

Recensie in Kennislink ‘Eigendomsstrijd. De geschiedenis van slavernij en emancipatie in Suriname’

Geschiedenisboeken over het slavernijverleden in Suriname gaan meestal over de plantages. Historicus Karwan Fatah-Black onderzocht daarentegen de stad Paramaribo. Vrij onbekend is dat hier, ver voor de afschaffing van de slavernij in 1863, een steeds groter wordende gemeenschap van vrije Afro-Surinamers ontstond.

....Historicus Karwan Fatah-Black toont aan hoe deze kleine gemeenschap uitgroeide tot een bastion van vrije Afro-Surinamers: rond 1800, dus ver voor de afschaffing van de slavernij in 1863, was de helft van de vrije bevolking in Suriname zwart. Deze mensen en hun wegen naar vrijheid hebben nooit veel aandacht gekregen van geschiedenisschrijvers, tot nu toe....

Lees de hele recensie bij Kennislink

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.