Universiteit Leiden

nl en

Weblecture Rebecca Schaefer bij Studium Generale over Imagine Intuition

Muziek wordt ook wel eens een 'gevoelstaal' genoemd, het kan bij mensen sterke gevoelens opwekken zonder dat daarvoor een woord gewisseld hoeft te worden. Maar hoe leren we wat muziek betekent, en hoe verschilt dat per persoon? Neurowetenschapper Rebecca Schaefer gaf in het kader van de tentoonstelling 'Imagine Intuition' een lezing over het onderwerp.

Imagine Intuition - Museum Lakenhal

Schaefer gaf als onderdeel van de tentoonstelling Imagine Intuition, die wordt georganiseerd in het kader van European City of Science Leiden 2022, een lezing over de manier waarop we intuïtief informatie halen uit muzikale klanken en deze betekenis geven. Zo noemt ze onder andere dat de cultuur van de luisteraar en persoonlijke voorkeur er toe doen. Daarnaast zijn ook specifieke geluidskwaliteiten van de muziek, zoals instrumenten, of de harmonie van de compositie van betekenis. Bekijk de weblecture 'muziek: begrijpen zonder woorden'.

New Scientist

Neurowetenschapper Rebecca Schaefer denkt dat sommige muziek wel degelijk een positief effect kan hebben op slaap. ‘Er zijn genoeg goede studies gedaan naar de positieve effecten van muziek op stress en ontspanning. Dat gaat vooral om langzame muziek.' Schaefer onderzoekt hoe mensen muziek gebruiken om hun emoties te reguleren. Liedjes in je hoofd verstoren slaap

De Leidse neurowetenschapper Rebecca Schaefer doet hersenonderzoek naar de effecten van muziek. Schaefer onderzoekt hoe mensen muziek gebruiken om hun emoties te reguleren en hoe muziek kan bijdragen aan de gezondheid. Daarover vertelt ze in diverse media.

Eerder in de media

Radio Sleutelstad - Science071

Wist je dat iedereen beïnvloed wordt door muziek? En dat we muziek gebruiken om onszelf te kalmeren? Wat doen Brun0 Mars en Aretha Franklin met jouw stemming? 
Interview met dr. Rebecca Schaefer over muziek & gezondheid (17 februari 2021)

Het Parool

Muziek als antwoord op je januari-dip 

3FM

3FM zocht de mythes en feiten over kerst uit. 'Bij meer herhaling zal de voorkeur omhoog gaan, maar bij te veel blootstelling zal dit weer afnemen', zegt  Rebecca Schaefer over kerstmuziek.
'Welke kersthit levert jaarlijks het meeste geld op?'  (9 december 2020)

AD

Waarom je in coronatijd baat kunt hebben bij een flinke portie Rammstein

NU.nl

'Mensen willen andere mensen horen praten, want een stem is persoonlijker dan een boek. Podcasts en luisterboeken helpen om menselijk contact te vinden zonder fysieke nabijheid', zegt Rebecca Schaefer.
Wandelend, schoonmakend of vanuit bed: 'Een luisterboek geeft rust'

De Volkskrant

'De musicus versterkt bepaalde neurale paden door ze vaker te gebruiken. Als professionele musici het begin maar weten, rolt de rest er zo uit.'
Repeteren, hoe werkt dat eigenlijk? ‘Je bent pas klaar met studeren na de laatste voorstelling’

NU.nl

Mensen kunnen geluid van links en rechts goed verwerken. 'Dat is al minder bij geluid dat van voor en achter komt. En we zijn helemaal niet zo goed in het verwerken van geluid dat van onder en boven komt. Als bijvoorbeeld een rookalarm op het plafond af gaat, hoor je vaak niet meteen waar het vandaan komt', zegt Rebecca Schaefer 
Billie Eilish-nummer in '8D': 'Techniek werkt alleen bij groot gebaar' (maart 2020)

NPO Radio 1

Liederen kunnen mensen hevig emotioneren, zoals bij The Passion. Bij een gebeurtenis zoals de brand in de Notre Dame verbindt het mensen. In de sport zweept het atleten op tot grote prestaties.  Rebecca Schaefer legt uit waarom deze bijzondere effecten optreden.
Rebecca Schaefer doet hersenonderzoek naar muziek (november 2019)

Sleutelstad 93.7 fm

Rebecca Schaefer waakt voor stellige, algemene conclusies op basis van kleine studies. 'Wetenschappers weten namelijk nog niet hóe het brein precies reageert op muziek. Maar dát er van alles in de hersenen gebeurt, is duidelijk.' Beluister de relatie tussen muziek en ons brein, bijvoorbeeld bij ritme en bewegen.
Soundcloud: Rebecca Schaefer over muziek en ons brein

AD 

Muziek is een van de krachtigste middelen om emoties op te roepen. Je kunt jezelf ermee in een bepaalde stemming brengen. Zelfs als je een liedje in je hoofd afspeelt, activeren de hersenen op een vergelijkbare manier als bij het daadwerkelijk horen van een liedje.’
Dit is wat muziek met ons brein doet

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.