Universiteit Leiden

nl en

Rebecca Schaefer

Universitair Hoofddocent

Naam
Dr. R.S. Schaefer
Telefoon
+31 71 527 6748
E-mail
r.s.schaefer@fsw.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-8859-3730

Kort cv

Rebecca Schaefer is universitair hoofddocent bij Gezondheids- en Klinische Neuropsychologie, en leidt daar de 'Music, Brain, Health & Technology'-groep. Voordat zij naar Leiden kwam werkte ze als SAGE Jr Research Fellow bij de University of California, Santa Barbara (VS) en daarvoor was ze een Marie Curie Fellow bij de universiteit van Edinburgh (VK). Haar promotieonderzoek deed zij aan het Donders Instituut voor Hersenen en Cognitie bij de Radboud Universiteit Nijmegen, na een MSc Klinische Neuropsychologie te hebben afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en een MSc Muziekcognitie aan Keele University (VK). Zij is ook onderdeel van de staf van de Academie der Kunsten in Leiden, en begeleidt daar onderzoek en verzorgt onderwijs. Recente updates en een volledig cv zijn beschikbaar op www.rebeccaschaefer.net.

Onderzoek

Het onderzoek van de 'Music, Brain, Health & Technology'-groep richt zich met name op klinische toepassingen van muziek en de gerelateerde processen in het brein, en de mogelijkheden van nieuwe technologische ontwikkelingen van muziektechnologie voor gezondheidsdoelen. Hieronder vallen bijvoorbeeld het bewegen op muziek, muzikaal voorstellingsvermogen en effecten van muziek op andere functies, zoals cognitie of beloning, maar ook de onderliggende principes van het aanleren van muzikale vaardigheden. Gebaseerd in de klinische neuropsychologie, muziekpsychologie en cognitieve neurowetenschappen richt het onderzoek zich op het beter leren begrijpen van muzikale interacties en het ontwerpen van klinische toepassingen door te kijken naar gedragsmaten en hersenmetingen. Hiervoor wordt multidisciplinair samengewerkt met verschillende expertisegebieden, zoals onder andere onderzoekers in AI en computationele muziekwetenschap, componisten, muziektherapie en medische specialismen.

Onderwijs

Rebecca geeft onderwijs binnen de Bachelor Psychologie en de Master specialisatie Klinische Neuropsychologie, en begeleidt hierbij ook afstudeerscripties. Als onderdeel van de Minor ‘Music Studies’ geeft zij ook het vak ‘Music Cognition’ bij de Faculteit Geesteswetenschappen.

Beurzen

 • SNAAR festival: Een toegankelijke verbinding tussen muziek en wetenschap. NWA-WECOM, €50K
 • Aspasia-beurs NWO, €150K
 • Playing towards health: Evidence-based musical games for movement recovery. Leverhulme Trust Early Career Fellowship, afgeslagen voor SAGE Fellowship, £200K
 • Scottish Music and Health Network. Carnegie Trust Larger Grant, 2013-2015, £50K (co-aanvrager)
 • MUSICMOVES: Let the music move you: involvement of motor networks of the brain in music processing. FP7-PEOPLE-2010-IEF grant, 2011-2013, €200K

Relevante links

www.rebeccaschaefer.net

Universitair Hoofddocent

 • Faculteit der Sociale Wetenschappen
 • Instituut Psychologie
 • Gezondheids, Medische- Neuropsychologie

Werkadres

Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden

Contact

Universitair hoofddocent

 • Faculteit der Geesteswetenschappen
 • Academie der Kunsten

Werkadres

P.J. Veth
Nonnensteeg 1-3
2311 VJ Leiden

Contact

Publicaties

 • Koninklijk Conservatorium Den Haag Docent
 • Stichting Resonance Lid Raad van Toezicht
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.