Universiteit Leiden

nl en

'Koortsachtig handelen van kabinet leidt juist tot extra regels'

De afgelopen tien jaar is onder de drie kabinetten van VVD-premier Rutte het aantal wetten en regels met meer dan 11 procent toegenomen. En dat terwijl de VVD in de verkiezingscampagne telkens belooft dat er minder regels komen.

Wim Voermans

'De overheidsbemoeienis neemt toe', zegt Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht, in het Parool. 'De overheid is koortsachtig aan het herverdelen en verfijnen. Dat doet ze onder meer door aan allerlei knoppen in het belastingstelsel te draaien, om maar te zorgen dat de koopkrachtplaatjes voor iedereen positief uitpakken. Dat mondt uit in extra regels.'

Ook hebben werknemers in de zorg en het onderwijs last van nieuwe ministeriële regelingen, zegt Voermans. 'Bij ministeriële regelingen gaat het vaak om extra formulieren die moeten worden ingevuld. Daar krijgen burgers, bedrijven en instellingen mee te maken.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.