Universiteit Leiden

nl en

Wim Voermans: 'Opmerkelijk slotwoord bij uitspraak over intocht Sinterklaas'

De rechter in Haarlem oordeelde woensdag 14 november dat de landelijke intocht van Sinterklaas niet hoeft te worden aangepast. Aan het eind van de uitspraak voegde de rechter een soort persoonlijke noot toe en dat is heel opmerkelijk, zegt hoogerlaar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans.

Wim Voermans

Rechter Antoon Schotman merkte aan het eind van de uitspraak op dat het geen twijfel lijdt dat Zwarte Piet aan het veranderen is. 'Van belang is dat het gesprek wordt voortgezet', zei Schotman. 'Wat dat betreft stemmen de meest recente ontwikkelingen niet tot vreugde. Ik vraag u allen: willen we op deze manier een sinterklaasfeest vieren?'

De rechter zegt daarmee bijzondere dingen, zegt Voermans tegen de NOS. 'Het gebeurt weleens dat rechters een overweging ten overvloede geven. Maar dit is een oproep en geen overweging. Ik zie niet dat hij een kant kiest. Maar hij zegt tegen de partijen: heb respect voor elkaar tijdens dit kinderfeest.' 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.