Universiteit Leiden

nl en

Is het gewenst als burgers verplicht worden om bewakingscamera’s te melden bij de overheid?

Wanneer er een overval of inbraak is geweest, kan de politie door de databank snel zien of er camera’s aanwezig zijn die mogelijke beelden van het incident hebben opgenomen. Deze camerabeelden kunnen van cruciaal belang zijn om misdrijven op te lossen. Moeten we het aanmelden van camera’s daarom niet verplichten, zodat er nog veel meer camera’s in de databank komen? Hoe sneller een misdrijf wordt opgelost, hoe beter. Toch?

Gerrit-Jan Zwenne

Gerrit-Jan Zwenne legt in Security Management uit dat hier wel wat haken en ogen aan zitten. Hij legt uit dat er zorg is dat we bewegen naar een surveillance society: ''De politie wil strafbare feiten efficiënt opsporen. De camera´s zijn er. Wat staat er in de weg om daartoe sneller toegang te krijgen? De hoogste rechters in Europa zijn echter kritisch over systemen die worden opgetuigd om massaal gegevens vast te leggen van mensen die mogelijk niet eens verdacht zijn. Het verplicht registreren van met name particuliere bewakingscamera´s kan worden gezien als een stap in de richting van een surveillance society. Een samenleving, waarin iedereen voortdurend wordt gecontroleerd of kan worden gecontroleerd. Daarover moeten we goed nadenken. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft al eens geoordeeld, dat het ophangen van een camera – ook als deze niet aanstaat – inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer, een fundamenteel recht. En dat is begrijpelijk. Alleen al de aanwezigheid van een camera zorgt ervoor, dat mensen zich anders, voorzichtiger, gaan gedragen. De vraag is: willen we dit?''

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.