Universiteit Leiden

nl en

Haagse wetenschappers over verijdelde Russische hackersaanval

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft een Russische hackoperatie voorkomen op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. Wetenschappers Paul Abels, Willemijn Aerdts, Constant Hijzen en Sergei Boeke van het Institute of Security and Global Affairs reageerden in verschillende media op het nieuws.

NOS: 'Ongekende openheid'

Abels: "Met deze operatie betreedt Nederland het grote politieke wereldtoernooi tegenover de Russen. Dit was niet zomaar een persconferentie, daar zaten de minister van Defensie en het hoofd van de MIVD. Met een ongekende openheid en hoeveelheid details. Dit is wel even lekkerbekken voor een inlichtingenexpert."

Lees verder

EenVandaag: 'Lauwe oorlog'

Abels: "Je moet het zien in het licht van hoe de Russen en het Westen momenteel tegenover elkaar staan. Men zegt wel eens de Koude Oorlog is terug. Dat vind ik niet, dat is een tijd die achter ons is. Wel kan je spreken van een ‘lauwe oorlog’."

Kijk verder

NPO Radio1: 'Amateuristische wijze'

Abels: "De paspoorten van de spionnen hadden serienummers die elkaar opvolgden, ook hebben zij hun spullen op amateuristische wijze achtergelaten."

Luister verder

De Gelderlander 'Spionage-rel: Waarom arresteerden we die Russen niet gewoon?'

Abels: "Door hen niet aan te houden, was er meer te bereiken."

Lees verder

De Volkskrant 'De vier Russische hackers zijn nooit gearresteerd. Waarom?'

Abels: "Arresteren had gekund, maar inlichtingen- en veiligheidsdiensten mogen geen boeven arresteren. Dan hadden zij dus het Openbaar Ministerie moeten inschakelen – en die weer de politie."

Lees verder

NOS 'We hadden ze en lieten ze gaan: waarom werden de spionnen niet vastgezet?'

Abels: "Als vroeger een spionage-affaire 'aanbrandde', dan werden die mensen keurig in alle stilte heengezonden."

Hijzen: "Maar spionage is wel een strafbaar feit. Je moet iemand dan wel op heterdaad betrappen, zoals dat hier is gebeurd."

Lees verder

NRC ‘Russen plenair voor gek gezet’

Boeke: "Voor zijn geloofwaardigheid moest het Westen wel reageren op de onbehoorlijke Russische spionage."

Lees verder

The Economist: 'Britain wages information war against Russia'

Boeke: "Russia has broken an unwritten rule of the spying game by using intelligence for offensive purposes, something normally reserved for war."

Lees verder

NOS: 'Hoe slim (of dom) waren de Russische OPCW-hackers?'

Aerdts: "Ik heb zelf geen technische achtergrond, maar dat je op een spionage-operatie spullen meeneemt die je eerder al hebt gebruikt, klinkt als een beginnersfout."

Lees verder

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.