Universiteit Leiden

nl en

Nog steeds geen nieuwe bewaarwet voor telecomdata

In 2014 zette de Europese rechter in Luxemburg een streep door de dataretentierichtlijn. Met deze richtlijn werd de bewaarplicht voor telecomaanbieders, om gegevens van bellende en internettende klanten te bewaren, geregeld. Het ministerie van Justitie kondigde daarop een nieuwe wet aan. We zijn nu vier jaar verder, maar een voorstel dat voldoet aan de Europese eisen, is er nog steeds niet.

Gerrit-Jan Zwenne

Op dit moment kampt het kabinet met een vertraging, doordat er een nieuw technisch vraagstuk aan het licht is gekomen. De vertraging is typerend voor de problemen met het wetsvoorstel, waaraan veel technische en juridische haken en ogen zitten. ‘’Het Europees Hof van Justitie heeft vrij strenge voorwaarden geformuleerd. Het is niet eenvoudig om een wetsvoorstel op te stellen dat voldoet aan die eisen,’’ aldus Gerrit-Jan Zwenne in SC Online.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.