Universiteit Leiden

nl en
Beeld: Tropenmuseum

Karwan Fatah-Black bij NPO Radio 1 en het Parool over ons slavernijverleden

Karwan Fatah-Black, universitair docent en specialist in Nederlandse koloniale geschiedenis, was te gast bij NPO Radio 1 en gaf een interview in het Parool. Hij sprak over zijn nieuwe boek, Eigendomsstrijd, waarmee hij een nieuw licht op ons slavernijverleden in Suriname hoopt te werpen.

Wanneer men een beeld moet schetsen van het slavernijverleden in Suriname ziet men als snel een blanke plantagehouder voor zich en slaven op het veld. Maar de werkelijkheid is volgens Fatah-Black veel complexer: al een eeuw voor de afschaffing van slavernij bestond er een vrije gemeenschap van Afro-Surinamers.

Fatah-Black duikt in Eigendomsstrijd in het leven van de enkelen die waren vrijgelaten. Er zijn weinig geschreven bronnen over hun levens, maar door tussen de regels te lezen was hij in staat de informatie te verzamelen. ‘Je voelt wat de intenties waren van de mensen’, zegt hij over testamenten die vrijgelaten slaven lieten opstellen.

Met zijn boek hoop hij een nieuwe wending aan het slavernijdebat te geven: ‘De manier waarop in die samenleving zoiets als racisme geïnternaliseerd is. Dat het niet alleen van bovenaf werd opgelegd, maar mensen zelf ook actief gingen participeren in het systeem.’

Meer weten?

Beluister NOS Met het Oog Op Morgen met Karwan Fatah-Black op NPO.nl.

Lees het interview met Karwan Fatah-Black op Parool.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.