Universiteit Leiden

nl en

Een suikervrije samenleving door de belasting in te zetten als sturend middel

In de strijd tegen obesitas beslist het kabinet de komende tijd of de verbruikstaks voor suikervrije dranken moet worden geschrapt. Maar werkt dat wel en is de overheid niet te betuttelend?

Koos de Boer

Is het wenselijk om belasting in te zetten om burgers de gewenste richting op te sturen? Koos Boer heeft hierover in 2012 een oratie gehouden met als beeldende titel: ‘Sturende belastingheffer een monster?’ Boer heeft er geen principiële bezwaren tegen om via belasting het beleid te sturen. Echter worden de eisen, die rechters aan sturend beleid stellen, steeds strenger. ‘’Keuzes moeten goed onderbouwd zijn’’, aldus Boer in het Financieele Dagblad.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.