Universiteit Leiden

nl en

Daan Weggemans over het deradicaliseringsbeleid van gemeenten

Gemeenten claimen successen in de strijd tegen radicalisering. Maar wanneer kun je deradicaliseringsbeleid een succes noemen? Trouw geeft 4 opties.

Optie 1: er is geen aanslag gepleegd. Volgens Daan Weggemans, onderzoeker aan het Institute for Security and Global Affairs (ISGA) van de Universiteit Leiden, spelen veel factoren mee bij het uitblijven van een aanslag. ‘Niet alleen de inzet van gemeenten. Het gaat ook over het functioneren van de geheime dienst. En wat dacht je van de factor toeval?’

Momenteel is het dreigingsniveau in Nederland substantieel: de kans op een aanslag is reëel. Ondanks de gemeentelijke programma's tegen radicalisering is het niet gelukt de dreiging te verminderen. Weggemans draait het liever om. ‘Omdat het dreigingsniveau hoog is, besteedt Nederland veel geld aan het tegengaan van radicalisering. Je zag in het verleden dat de aanpak tot stilstand kwam toen de dreiging minder werd.’

Lees hier het volledige artikel.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.