Universiteit Leiden

nl en

Ligt er een akkoord klaar voor de top van 12 juni?

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde aan dat de top met de Noord-Koreaanse leiden Kim Jong-un tóch doorgaat. Diplomaten worden vanuit beide landen heen en weer gestuurd, maar het is nog maar de vraag of zij op tijd een inhoudelijke akkoord rond krijgen dat de leiders kunnen ondertekenen. Christopher Green, promovendus en docent Koreastudies, sprak hierover met Trouw: ‘Die twee kunnen straks hun eigen onderhandelaars nog verbazen.’

Tijdens de top zelf zal in principe niet worden onderhandelt, maar diplomaten zullen wel proberen zoveel mogelijk vast te leggen. De top is echter al binnen twee weken en naast tijdgebrek staan beide leiders bekend om hun sterke persoonlijkheid. Maar volgens Green is Trumps houding niet enkel negatief: ‘Het moet gezegd worden dat zijn stijl herkenbaar is voor Noord-Korea. Hij is de leider, op het moment dat hij de top afblaast doet hij dat in een brief die duidelijk door hemzelf is geschreven. Dat begrijpen ze goed in Pyongyang.’

Meer weten?

Lees het volledige artikel met Christopher Green op Trouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.