Universiteit Leiden

nl en

Zwenne voorziet problemen met overheidsdatabase vluchtgegevens

Als het aan de Tweede Kamer ligt, kunnen vluchtgegevens van alle Nederlanders binnenkort voor vijf jaar worden opgeslagen in een overheidsdatabase. Gerrit-Jan Zwenne denkt dat de wet veel problemen met zich mee kan brengen. Er worden namelijk ook gegevens gedeeld met landen buiten de EU.

Gerrit-Jan Zwenne.
Gerrit-Jan Zwenne

‘Het lastige is dat we niet weten wat daar allemaal met de gegevens gebeurt. Als ik weet dat mijn gegevens kunnen worden gedeeld met bijvoorbeeld de Turkse overheid, dan zit ik toch minder lekker in het vliegtuig,’ dat zegt Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar recht en de informatiemaatschappij in de Volkskrant.

Daarnaast geeft Zwenne aan dat de wet wel eens in strijd kan zijn met eerdere uitspraken van het Hof van Justitie van de EU. ‘Vergelijkbare wetten zijn door het hof al eerder geannuleerd.’ Volgens Zwenne is het dan ook denkbaar dat de nieuwe wet over een paar jaar alweer moet worden aangepast.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.