Universiteit Leiden

nl en

Maurits Berger over vasten tijdens de eindexamens

Het komt bijna niet voor: maar dit jaar valt de ramadan samen met de eindexamens. Voor moslimleerlingen worden de laatste loodjes van de middelbare school zo een nog grotere uitdaging. Maar zijn examens een reden om niet te vasten? Maurits Berger, hoogleraar Islam en het Westen aan de Universiteit Leiden, deed onderzoek naar hoe de ramadan wereldwijd wordt beleefd: 'Een examen reden om niet te vasten? Nee, vasten gaat altijd voor.'

Hij geeft aan dat een groot deel van de moslimjongeren in Nederland vrij religieus zijn en de vastenperiode zien als iets natuurlijks. Wel stuitte hij tijdens zijn onderzoek op een bijzondere uitzondering: twee jaar geleden vaardigde de hoogste religieuze geleerde in Egypte een decreet, een zogenaamde fatwa, uit die studenten in staat stelden het vasten na de examenperiode in te halen. Of dit ook in Nederland navolging zal krijgen? Zelf denkt Berger van niet: 'Onder meer in Nederland hoor ik vaak dat moslims het besluit bizar vinden. Het valt maar eens in de veertig of vijftig jaar samen. Daar moet je mee leren leven, vinden de meesten.'

Meer weten?

Lees het volledige artikel met Maurits Berger op NOS.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.