Universiteit Leiden

nl en

De opvolging van vice-president Piet Hein Donner

De opvolging van vice-president Piet Hein Donner zorgt voor politieke reuring. Tot afgelopen Pinkstermaandag stond de vacature open. Twee potentiële kandidaten zijn Jeroen Dijsselbloem en Thom de Graaf. Volgens Wim Voermans kunnen we spreken van een paleisdrama.

Wim Voermans

Wim Voermans bedoelt het als grap, verwijzend naar het koninklijke onderkomen van de Raad van State aan de Haagse Kneuterdijk, waar ooit Willem II met zijn Russische Anna huisde. "Maar een grap is het natuurlijk niet", zegt Wim Voermans in de Trouw. "Politiek handjeklap en gerommel rond de benoeming van een nieuwe vice-president past de Raad van State niet, een instituut met zo'n eeuwenoude geschiedenis."

De commotie rondom deze sollicitatieprocedure zou volgens Voermans terug te voeren zijn op de vorige sollicitatieronde, die plaatsvond in 2011. "Inhoudelijk en persoonlijk was er weerstand tegen Donner", zegt Voermans. "De procedure verdiende zeker geen schoonheidsprijs. Het is er doorgedrukt." De Raad zelf had destijds een voorkeur voor D66'er Alexander Rinnooy Kan. Volgens de Nationale Ombudsman was er onvoldoende transparantie en spanning in de procedure. Onduidelijk was wat er achter de schermen gebeurde. Na deze sollicitatieprocedure beloofde men beterschap, maar de geschiedenis lijkt zich vooralsnog te herhalen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.