Universiteit Leiden

nl en

In China bepaalt je ‘sociale score’ je leven

Punten verdienen voor je gedrag. Wie zijn je vrienden en betaal je je rekeningen op tijd? De Chinese regering wil in 2020 een sociaal kredietsysteem invoeren. De inwoners van China krijgen daarin plus- en minpunten toegewezen voor hun kredietachtergrond, het nakomen van contracten, maar ook voor hun gedrag en vriendschappen.

Rogier Creemers.
Rogier Creemers

Voor het vaststellen van de score kan de overheid gebruikmaken van big data, gegevens uit databases van bijvoorbeeld de politie, financiële instellingen en internetbedrijven. Scoor je slechte cijfers? Dan is het mogelijk dat je vanaf mei dit jaar wordt geweigerd voor de trein of vliegtuig.

Rogier Creemers, onderzoeker Chinees recht, geeft in Nieuwsuur aan dat er al een zwarte lijst is opgesteld: ‘Volgens de laatste statistieken staan er ondertussen zo'n 7,5 miljoen mensen op die zwarte lijst. Maar het is niet in alle gevallen duidelijk wanneer iemand op die lijst komt, of diegene dat zelf weet en hoe je er weer vanaf komt.’

Volgens Creemers is het sociaal kredietsysteem ingevoerd voor sociale controle: ‘Het is erop gericht om de visie van de Communistische Partij op 'netjes gedrag' heel duidelijk aan de man te brengen.’ De regering meent daar goede redenen voor te hebben. ‘In een groot land als China, zegt de regering, was het te makkelijk voor mensen om een misdrijf te plegen op de ene plek en vervolgens te verhuizen en daar verder te leven alsof er niets was gebeurd. Het idee achter dit systeem is dat je niet meer weg kunt rennen,’ zegt Creemers.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.