Universiteit Leiden

nl en

Alexander Pleijter in de Volkskrant over het maatschappelijk belang van factcheckers

'Ik ben ervan overtuigd dat als er momenteel nog geen publieke omroep zou bestaan en we zouden bedenken dat het goed zou zijn om publiek geld (oftewel belastinggeld) te steken in journalistiek, het in niemand zou opkomen om dat geld te spenderen aan algemeen nieuws op radio, televisie en internet. Dat nieuws is er immers in overvloed. Nee, dan zou het financieren van een professionele factcheck-organisatie een goede kans maken.'

Een club van factcheckers die niets anders doen dan onwaarheden opsporen in de beweringen van politici, fouten in nieuwsberichtgeving detecteren en misinformatie op sociale media achterhalen. Dat laatste is iets wat in Nederland niet of nauwelijks gebeurt, terwijl - onder meer bij breaking news over rampen en aanslagen - er veel onwaarheden via de sociale media verspreid worden.

Lees verder bij De Volkskrant

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.