Universiteit Leiden

nl en

Voermans: ‘Regering heeft angst voor de kiezer’

Er vond een verhit Kamerdebat plaats over het afschaffen van de referendumwet. De centrale vraag is: kan de referendumwet nu wel of niet worden afgeschaft zonder dat de burger de mogelijkheid heeft om zich via een referendum daarover uit te spreken?

Wim Voermans.
Wim Voermans

Het kabinet denkt van wel, maar de Tweede Kamer heeft minister Ollongren teruggestuurd naar de Raad van State voor aanvullend juridisch advies. Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht, geeft in een gesprek in Buitenhof aan dat hij het idee heeft dat de angst voor de kiezer meespeelt bij het kabinet. ‘Het ziet er naar uit de besturen en regeringen wat bang beginnen te worden voor de kiezer.’

Volgens Voermans is de regering met de wetten in de war geraakt. ‘Wie naar de rechter stapt en een referendum over het afschaffen van het referendum wil organiseren, is best kansrijk, zegt Voermans.

Item begint op 22:08 minuten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.