Universiteit Leiden

nl en

'Koning beledigen blijft strafbaar'

Wie de koning beledigt loopt nu nog de kans om maximaal vijf jaar celstraf te krijgen. Als het aan D66 ligt gaat dat veranderen. De partij wil het beledigen van de koning gelijkstellen aan gewone belediging. Volgens Wim Voermans zal er in de praktijk echter niet veel veranderen.

Wim Voermans
Wim Voermans

‘Straffeloos de koning beledigen? Nee, dat zal niet kunnen,’ zegt hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans in Nieuwsuur. ‘Beledigen blijft een strafbaar delict. Dag mag je gewoon niet doen. De strafmaat wordt wel aanzienlijk lager, maar het Openbaar Ministerie kan nog steeds vervolgen.’

Voermans vindt de straffen op majesteitsschennis wel erg streng. ‘Moet je nagaan dat je voor een zware mishandeling met blijvend letsel maximaal vier jaar celstraf kan krijgen. Dat is uit verhouding.’

In de praktijk blijkt dan ook dat deze hoge straffen nooit worden uitgedeeld. Toch wordt er vaker vervolgd dan gedacht. ‘NRC ontdekte dat vanaf ongeveer 2000 het Openbaar Ministerie weer vaker zelfstandig tot vervolging is overgegaan. Ze vonden een twintigtal zaken waarin dat gebeurde, met ook nog tien veroordelingen,’ aldus Voermans.

Wat wel gaat veranderen is het feit dat het OM niet meer zelf kan besluiten om over te gaan op vervolging. De koning moet nu zelf of iemand moet namens de koning aangifte. Dan is volgens Voermans wel een nadeel.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.