Universiteit Leiden

nl en

‘Pensioengeletterdheid in Nederland is laag’

Uit een studie van Marike Knoef, Jim Been en Marijke van Putten is gebleken dat Nederlanders weinig weten over hun pensioen. Voor Marike Knoef, hoogleraar empirische micro-economie, komt dit niet als een verrassing: 'Pensioengeletterdheid is laag, zeker onder jongeren.'

Marike Knoef.
Marike Knoef

In Het Financieele Dagblad geeft Knoef aan dat de kennis over het pensioen minder is dan ze had verwacht. ‘Ik vind het opvallend dat als we mensen vragen naar hoe zeker ze zijn over hun antwoord, zij vaak aangeven daar best onzeker over te zijn. Het is deels een gok. Dat geldt ook voor de mensen die het goede antwoord geven.'

Volgens Knoef is het wel belangrijk dat burgers enige basiskennis hebben over het pensioenstelsel. Ze refereert aan het debat over hervorming van het pensioenstelsel en aan de verhoging van de AOW-leeftijd. 'Enig begrip helpt dan wel om politieke keuzes te maken,’ aldus Knoef.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Pensioenlab en Netspar.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.