Universiteit Leiden

nl en

Extra wachtgeld oud-burgemeester Hoekema in strijd met Gemeentewet

Politicus Jan Hoekema kreeg vorig jaar onterecht 17.800 euro na zijn vertrek als burgemeester van Wassenaar. Hoekema ontving deze uitkering als aanvulling op zijn wachtgeld. Volgens Wim Voermans is dit in strijd met de Gemeentewet.

Wim Voermans.
Wim Voermans

De uitkering gold als een compensatie voor het dreigende inkomensverlies van Hoekema. De bedoeling was om het wachtgeld van Hoekema tien maanden lang, tot aan diens AOW-leeftijd, aan te vullen. Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht, zegt in de Volkskrant dat dit helemaal niet mag. 'Als ambtenaar zou het wel kunnen, maar dit gaat over het ambt als burgemeester. En dan zijn andere rechtspositionele bepalingen van toepassing.' Hoekema heeft inmiddels besloten het uitgekeerde bedrag terug te storten.

Hoekema bleef daarnaast ook 'tegen geldende condities' wonen in de ambtelijke woning. Ook dat is volgens Voermans niet de bedoeling: ‘Ja het mag wel, maar dan moet je gewoon betalen. Je kunt het geen onderdeel maken van de afvloeiingsregeling.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.