Universiteit Leiden

nl en

‘Alexander Pechtold had appartement moeten laten registreren’

Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht, geeft in een interview in de Volkskrant aan dat Alexander Pechtold als ervaren politicus beter had moeten weten. Hij kreeg een appartement ter waarde van 135.000 euro van een bevriende Canadese oud-ambassadeur. Dit appartement had hij volgens Voermans moeten laten registreren.

Wim Voermans.
Wim Voermans

Volgens Pechtold vallen privégiften buiten het officiële geschenkregister. Voermans geeft in de Volkskrant aan dat de reglementen hier niets over zeggen: ‘Er staat niet eens een verschil tussen privé en niet-privé in de regels van de Tweede Kamer.’

Voermans vindt dat een politicus zich in een kwetsbare positie bevindt. ‘Als politicus doe je in de openbare ruimte veel zaken, ook achter gesloten deuren. Dat is kwetsbaar. Je moet dus continu duidelijk maken dat je geen banden hebt met wie dan ook. Een ervaren politicus als Pechtold had moeten weten dat je hier gefronste wenkbrauwen van kunt krijgen en dat dit afstraalt op de hele politiek.’

In de Volkskrant pleit Voermans voor strengere regels om het register te verbeteren. ‘Het is nu vrijblijvend. Iedereen doet maar wat. 52 Kamerleden hebben nog nooit iets gekregen kennelijk. En verder gaat het om goedkope flesjes wijn, boeken, houtjes en touwtjes. Kamerleden maken er onderling, zo lijkt het, een dolletje van. De echte dingen lijken er tussen door te glippen. Dat deugt niet.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.