Universiteit Leiden

nl en

'Uitbannen belastingontwijking vergt lange adem'

Belastingontwijking zal ook na de LuxLeaks en de Panama en Paradise Papers niet uit de wereld zijn. Hiervoor moeten nog veel gaten worden gedicht in het internationale belastingsysteem. Dirk Broekhuijsen pleit voor een wereldwijde aanpak om in één klap grensoverschrijdende belastingen eerlijk te verdelen.

Dirk Broekhuijsen.
Dirk Broekhuijsen

Broekhuijsen, die op donderdag 16 november hoopt te promoveert, stelt in zijn proefschrift dat deze wereldwijde aanpak er voorlopig niet in zit. ‘Het is misschien teleurstellend, maar ik beschrijf vooral wat niet mogelijk is’, zo stelt Broekhuijsen in een artikel in Het Financieele Dagblad.

Het internationale belastingrecht bestaat uit veel bilaterale belastingverdragen. Volgens Broekhuijsen zijn deze verouderd en dienen ze te worden aangepast. ‘Zonder multilaterale samenwerking neemt belastingconcurrentie tussen landen toe. Op lange termijn moeten we dan de winstbelasting afschaffen om aantrekkelijk te blijven. Een alternatief is dat landen veel antimisbruikbepalingen invoeren om ontwijking te voorkomen. Maar dan ontstaat voor bedrijven een onwerkbare situatie.'

Zo’n multilateraal verdrag is volgens Broekhuijsen onhaalbaar, omdat sommige landen vrezen belastinginkomsten te verliezen. Een multilateraal verdrag waarin staat hoe de internationale gemeenschap afspraken maakt over de belastingverdeling is dan het alternatief. Hiermee zouden zij op de lange termijn naar oplossingen tegen belastingontwijking kunnen zoeken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.