Universiteit Leiden

nl en

'Structuren zoals in Paradise Papers bekend en niet illegaal’

Bekende figuren als Bono, Queen Elizabeth II en Wilbur Ross kwamen afgelopen week negatief in het nieuws. Uit de uitgelekte Paradise Papers, een verzameling teksten aangaande internationale belastingontwijking, blijkt dat zij via bijzondere constructies belasting hebben ontweken.

Koos Boer
Koos Boer

Koos Boer, hoogleraar algemeen belastingrecht, zegt in een artikel in HP/de Tijd dat dit soort constructies bekend zijn en niet illegaal. De ophef snapt hij daarentegen wel: ‘Het grote publiek wordt immers geconfronteerd met het feit dat er mensen zijn die op deze manier een extraatje overhouden van hun salaris.’ Het is dan wel voor insiders niets nieuws, maar brengt wel een maatschappelijk debat op gang. ‘Als belastingontwijking niet wenselijk wordt gevonden, moet de wetgever dit aanpassen,’ vindt Boer.

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan richtlijnen omtrent belastingontwijking. Volgens Boer zijn hier altijd onthullingen voor nodig om dit in gang te brengen: ‘Dit geldt ook voor de vraag welke chemische stoffen in balpennen mogen en hoe we naar sekserollen op de werkvloer kijken.’

NRC

Koos Boer werd ook geciteerd in twee nieuwsberichten van het NRC. In de artikelen: Belastingparadijs, maar hoe lang nog? en Verontwaardiging genoeg, maar verandert er iets? gaat Boer verder in op de Paradise Papers. Hij geeft onder meer aan dat de datalekken hebben geleid tot een mentaliteitsverandering: 'Iedereen weet nu dat fiscale gegevens vroeg of laat op straat kunnen belanden, veilig ben je wat dat betreft nergens. Dus als je reputatie je iets waard is, ga je vanaf nu aan de veilige kant zitten.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.