Universiteit Leiden

nl en

Heeft de robotrechter de toekomst?

Is de robotrechter de ideale hulpmiddel voor overbezette rechters of verdwijnt de menselijk maat op deze manier uit de rechtszaal? Volgens voorstanders zouden machines, volgepompt met historische data, tot de ideale beslissing moeten komen.

Jaap van den Herik
Jaap van den Herik

Jaap van den Herik, hoogleraar juridische informatica, is zo'n voorstander van de robotrechter. Hij geeft in een artikel in het Nederlands Dagblad aan dat hij denkt dat de computer iedere rechter kan vervangen. 'Daar ben ik 100 procent van overtuigd. Juristen hebben de kracht van zelflerende programma's nog niet in de gaten. Dus zeggen ze: het mag niet. Maar waarom zou je het willen tegenhouden?' 

Tegenstanders gebruiken het argument dat een computer intuïtie of empathie mist. Van den Herik is niet onder de indruk van dit argument. 'Als je de ontwikkelingen van de laatste tijd bekijkt, zie je dat computers ook intuïtie hebben. Kijk naar de recente overwinning op 's werelds beste go-speler. Dat kan niet zonder intuïtie.' 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.