Universiteit Leiden

nl en

Gerrit-Jan Zwenne over de Sleepwet en het referendum

Bijna dertig hoogleraren, waaronder Zwenne, ondertekenden een brief aan de Tweede Kamer over de gebreken in de Sleepwet. Daar is te weinig mee gebeurd, vinden zij. Maar een referendum maakt de situatie nóg slechter.

Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij, stelt in Vrij Nederland dat de ‘cartooneske’ ophef van nu voorkomen had kunnen worden, als de Kamer naar de brief had gehandeld. ‘Nu raken we verzeild in een betekenisloze zwart-witdiscussie. Er wordt ingespeeld op de angst dat we straks altijd kunnen worden afgeluisterd. Daarover gaat de wet niet.'

Vanwege het vertekende beeld van de Sleepwet en de ‘ergerlijke’ discussie staat Zwenne niet achter het referendum. Wel is hij tegen de wet, om redenen die volgens hem genuanceerder liggen. ‘Ik kan me er in vinden dat de inlichtingsdiensten verregaande bevoegdheden krijgen. Maar als de controle op de Sleepwet zo gebrekkig is, vond en vind ik de rechtsbescherming van burgers te mager.’ Als oplossing voor die gebrekkige controle is Zwenne geneigd naar de rechter te stappen. Volgens hem bieden het EU Handvest en het Europees verdrag voor de Rechten van de Mens voldoende aanknopingspunten om de wetgever te dwingen de wet aan te passen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.