Universiteit Leiden

nl en

Gerrit-Jan Zwenne in de Volkskrant over de 'burgerdetective'

De politie heeft drie apps in ontwikkeling die burgers moeten bewegen meer te helpen bij opsporingswerk. Een onderdeel van het plan is de amateurspeurder met prijzen te verleiden tot het zoeken naar gestolen auto's en vermisten.

Met behulp van apps wil de politie de samenwerking met burgers toekomstbestendig maken. Maar privacyexperts wijzen op de risico's van het in spelvorm verzamelen van persoonsgegevens door burgers. Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij, geeft in de Volkskrant aan dat hij niet tegen burgeropsporing is, maar vindt de beloning in de vorm van punten en cadeaus riskant. 'Door er een spelletje van te maken nodig je mensen uit politieagentje te spelen'.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.