Universiteit Leiden

nl en

Dubbele ministerpost mag wel volgens de Grondwet

Donderdag 26 oktober 2017 was de bekende bordesscene: de koning en de nieuwe ministers op de trappen van Paleis Noordeinde. Dit jaar stonden er maar liefst 16 ministers, vier meer dan in het vorige kabinet. Vier ministeries hebben een dubbele ministerspost.

Wim Voermans: Dubbele ministerpost mag wel volgens de Grondwet
Wim Voermans

Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol heeft hier haar bedenkingen bij. In artikel 44 van de Grondwet zou namelijk staan dat alle ministeries moeten worden geleid door één minister. Volgens Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht, is dit onzin. Op BNR Nieuwsradio zegt hij hier het volgende over: ‘De ministeries staan volgens de Grondwet niet onder leiding van één minister, maar van een minister. Dat is een soortaanduiding: het soort ambt wordt daar bedoeld. Niet een staatssecretaris en niet de minister-president, maar een minister.’

Sterker nog, het is niet voor het eerst dat twee ministers aan het hoofd stonden van één ministerie. ‘Of het altijd goed werkt is een tweede natuurlijk, maar van de Grondwet mag het zeker,’ aldus Voermans.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.