Universiteit Leiden

nl en

Rogier Creemers in NRC over ‘big data Big Brother’ China

NRC Handelsblad schrijft dat China bouwt aan een ‘staatssurveillancemachine zonder weerga’. Het land legt met kunstmatige intelligentie, data-analyse, stem- en gezichtsherkenning databanken aan om het gedrag van burgers digitaal te beoordelen en de communicatie in de gaten te houden. Dit stuit op veel kritiek van mensenrechtenorganisaties.

Rogier Creemers

Volgens onderzoeker Rogier Creemers moet dit enigszins genuanceerd worden, omdat veel westerse media slecht geïnformeerd zijn. In NRC Handelsblad laat hij het volgende optekenen: ‘De kritiek gaat vaak voorbij aan de technische beperkingen van de systemen – die kunnen nog helemaal niet zomaar alles analyseren. En bovendien kun je veelal dezelfde kritiek hebben op de surveillance van Westerse overheden op hun eigen burgers.’

China neemt deze maatregelen volgens Creemers vanwege de groeiende dreiging van terrorisme door separisten: ‘Het is een land waar het belang van het collectief wel vaker voorrang heeft boven individuele rechten.’ Daarnaast is er in China niet zoiets als een basisadministratie en is dit dus ook een manier om de bevolking in  kaart te brengen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.