Universiteit Leiden

nl en

Wim Voermans: 'Afschaffen referendum slecht signaal naar kiezer'

De kans is groot dat de formerende partijen in Den Haag een streep zetten door het raadgevend referendum. D66 zou referenda, zoals bij het Oekraïneverdrag, niet meer zien zitten en nu vol willen inzetten op de gekozen burgemeester. Volgens Wim Voermans is dit het werk van een ‘slechte verliezer’.

Wim Voermans

Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht, geeft in Nieuwsuur aan dat het afschaffen van het raadgevend referendum een slecht signaal is naar de kiezer: ‘Je zegt tegen de kiezer dat je liever ziet dat ze zich niet meer met de politiek bemoeit.’

Na de uitgesproken NEE tegen het Oekraïneverdrag vonden critici dat de kiezer niet goed genoeg geïnformeerd was. Voermans spreekt dit tegen. ‘Bij reguliere verkiezingen zijn kiezers over het algemeen nog veel minder geïnformeerd. Daar wordt gezegd: 'vertrouw mij maar. Geef ons maar uw stem."

Voermans snapt wel waarom de formerende partijen het referendum willen afschaffen. ‘Er wordt als het ware een issue uit je handen genomen. Hier is grote huiver voor in de politiek.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.