Universiteit Leiden

nl en

Jaap van den Herik: ‘We gaan richting een robotrechter’

De juridische dienstverlening is in een hoog tempo aan het digitaliseren. Er worden zelfs al rechtszaken door de computer beslecht. De overheid wil dat de rechtspraak in Nederland sneller en eenvoudiger wordt.

Jaap van den Herik: ‘We gaan richting een robotrechter’
Jaap van den Herik

Jaap van den Herik, hoogleraar juridische informatica, geeft in De Telegraaf aan dat het snel gaat met de digitalisering en dat de raadsheren van de rechtbank dit volledig steunen. ‘Zo maakt internetwinkel Bol.com gebruik van e-Court, waarbij geschillen digitaal worden opgelost. Marktplaats maakt bij geschillen gebruik van online dispuutresolutie, een soort juryrechtspraak, dus via een online publieksraadpleging. Als je iets koopt via de twee sites, ga je automatisch akkoord met deze vormen van rechtspraak.’

Van den Herik denkt dat er in de toekomst een groot deel van de procesgang zonder tussenkomst van een menselijke rechter gaat plaatsvinden. 'Ik hoor vaak dat de noodzakelijke menselijke maat in de rechtszaak niet in computermodellen kan worden gevat. Maar de argumenten waarom dat niet zou kunnen, vind ik niet sterk. De ontwikkelingen laten juist zien dat we richting een robotrechter gaan.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.