Universiteit Leiden

nl en

Wim Voermans in Nieuwsuur over rol van de rechter

De luchtkwaliteit in Nederland voldoet niet aan de Europese normen. Vooral in de grote steden is de lucht vervuild. Amsterdammers roken ongemerkt ruim 6 sigaretten mee door de verontreinigde lucht die ze inademen. Milieudefensie eist middels een kort geding dat de Nederlandse staat voor gezonde lucht zorgt. Hoe groot is de kans van slagen van die zaak?

Wim Voermans, hoogleraar Staats- en bestuurskunde, was op 24 juli 2017 te gast bij Nieuwsuur (item begint rond 8:20 min) om te praten over deze zaak. Voermans acht de rechtszaak van Milieudefensie zeker kansrijk. ‘Het gaat hier om harde normen, opgesteld in de Europese richtlijnen. Deze richtlijnen worden al vanaf 2013 door Nederland overschreden.’

Het is volgens Voermans niet zo dat de rechter in deze zaak op de stoel van de politiek gaat zitten. ‘De rechter kijkt in deze zaak gewoon of de overheid haar eigen normen naleeft… Het is een opmerkelijke trend in Nederland dat burgers of belangenorganisaties naar de rechter gaan om ervoor te zorgen dat de overheid zich aan de afspraken houdt.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.