Universiteit Leiden

nl en

Stuiterende hydrogelballetjes populair in de media

De verklaring van natuurkundige Scott Waitukaitis voor de gillende en stuiterende hydrogelballetjes is door verschillende media overgenomen. Zo was Waitukaitis te zien op het RTL 4 journaal van maandag 24 juli.

YouTube-hit

Opeens was het een YouTube-hit: stuiterende hydrogelballetjes in een gloeiend hete pan. Een inspiratie voor Waitukaitis, want wat is nou de oorzaak van deze stuiterdans? Na het binnenhalen van een VENI-beurs kon het onderzoek beginnen. Inmiddels hebben Waitukaitis en groepsleider Martin van Hecke de verklaring: op het moment dat een balletje op de hete pan stuitert, verdampt er een klein beetje water in het balletje. Hierdoor schiet het balletje omhoog, een proces dat zich eindeloos herhaalt. Waitukaitis' publicatie in het blad Nature Physics werd opgepakt door zowel nationale als internationale media.

Media    

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.