Universiteit Leiden

nl en

Bart Schuurman over de vrijgegeven IS-lijst van Interpol

Interpol heeft een lijst met IS-strijders gedeeld met inlichtingendiensten van aangesloten lidstaten. Bart Schuurman sprak bij Nieuwsuur over wat zo bijzonder is aan deze lijst en wat deze lijst ons vertelt.

Met het verlies van belangrijke kopstukken lijkt de val van het IS kalifaat steeds dichterbij te komen. Na de val van Raqqa worstelt IS nu met de val van Mosul. Nu blijkt dat Interpol een lijst met leden heeft gedeeld met de inlichtingendiensten. De lijst bevat 173 namen van IS-strijders die mogelijk naar Europa komen om zelfmoordaanslagen te plegen. 

Deze lijst is heel uniek, aldus terrorisme deskundige Bart Schuurman. "Er waren wel al algemene ledenlijsten, maar al deze mensen hebben aangegeven te willen sterven als zelfmoordterrorist." Voor de partijen die tegen IS vechten is deze lijst volgens Schuurman een voordeel. Hij stelt dat men hiermee inzicht kan krijgen in wat ze van plan zijn. De lijst bevat namen, laatste bekende adressen, naam van de moeder en enkele foto's.

De lijst laat zien dat IS meer aanslagen wilde plegen buiten Syri├ź en Irak. "Dat is een directe reactie op dat het slecht gaat op het slagveld. Ze willen laten zien dat het nog steeds een organisatie is die in staat is om aanslagen te plegen. Dat is een dreigement, maar geeft aanhangers ook een teken van leven", zegt Schuurman.

Lees het gehele artikel op nos.nl en bekijk het videofragment

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.