Universiteit Leiden

nl en

Register tegen witwassen en terrorisme schaadt goede doelen

Demissionair minister van Fincancien Dijsselbloem heeft het 'wetsvoorstel UBO-register' ingediend. Het doel van dit UBO-register is om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. Onderdeel van het wetsvoorstel is een registratieplicht voor bestuurders van bedrijven en stichtingen die een economisch belang van meer dan 25 procent hebben.

Ook goededoelenorganisaties dreigen onder deze inschrijfverplichting te vallen. De SBF, Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie, vreest dan ook voor een leegloop van bestuurders. Het zou bestuurders van goede doelen namelijk kwetsbaar maken voor afpersing en ontvoering, omdat ze onterecht worden gekoppeld aan het vermogen van de organisatie.

Koos Boer, hoogleraar algemeen belastingrecht, vindt dat bestuurders van goede doelen helemaal niet op deze lijst moeten komen te staan. Goede doelen hebben namelijk geen winstoogmerk en de bestuurders hebben dan ook nooit meer dan 25 procent economisch belang. Echter, volgens de minister is er helemaal geen ruimte voor uitzonderingen. Ook Koos Boer ziet weinig manoeuvreerruimte in de 'vierde anti-witwasrichtlijn'.

Boer geeft in een column op Tax Live, een artikel in Het Financieele Dagblad en in het programma 'De ochtendspits' op BNR Nieuwsradio aan dat de minister toch uitzonderingen maakt. Onder meer eenmanszaken, verenigingen van eigenaren en kerkgenootschappen zijn uitgezonderd van de inschrijfplicht. Hiervoor geldt namelijk een laag risico op witwassen financieren van terrorisme. "Waarom niet ook een uitzondering voor ANBI’s,  Algemeen Nut Beogende Instellingen, bij het UBO-register?, aldus Boer.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.