Universiteit Leiden

nl en
Geerten Waling bij Buitenhof, 12 juni 2016

Geerten Waling bij Buitenhof over het gedrag van Tweede Kamerleden

Geerten Waling, postdoc onderzoeker Staatsrecht, was op 12 juni te gast in het VPRO-programma Buitenhof, om te spreken over het onderzoek dat Wim Voermans en hij uitvoeren naar het gedrag en de strategieën van individuele Tweede Kamerleden.

Politiek wordt steeds persoonlijker, zo luidt de belangrijkste conclusie van het onderzoek. Individuele Kamerleden proberen zichzelf steeds meer in de kijker te spelen van hun partij en het grote publiek. Dit doen zij door middel van mediaoptredens, maar ook door het veelvuldig stellen van Kamervragen en het indienen van moties en initiatiefvoorstellen.

Historicus Geerten Waling sprak op 12 juni in Buitenhof over de eerste resultaten van een groot onderzoek dat Wim Voermans en hij uitvoeren naar het gebruik van deze parlementaire 'instrumenten'. Hierover schreven zij een notitie, waarin enkele actuele trends zijn benoemd in het gedrag van Kamerleden. Ook kwam ter sprake dat de Tweede Kamer zelf weinig houvast biedt op haar website, omdat het gedrag van Kamerleden niet transparant en navolgbaar aan de buitenwacht worden gepresenteerd. De onderzoekers doen een oproep aan de Tweede Kamer om haar informatievoorziening te verbeteren, zodat burgers te weten kunnen komen wat hun vertegenwoordigers in Den Haag precies doen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.