Universiteit Leiden

nl en

Wij zijn Geesteswetenschappen

Kijk of luister naar de verhalen van onze experts die vertellen over hun onderzoek en de impact op de samenleving. Bij geesteswetenschappen leer je de wereld kennen.

Podcastreeks: Open Geesten

In de podcastreeks 'Open Geesten' vertellen historici hoe zij de geschiedenis een plek geven in de hedendaagse maatschappij. Nadia Bouras vertelt in de laatste aflevering over haar onderzoek 'Een klas apart'.
Meer informatie over de podcastreeks 'Open Geesten' vind je hier

Didi van Trijp onderzoekt: Wanneer is een vis een vis?

Vogel, vlinder, vis: wie een kinderboek doorbladert, zal er vaak niet bij stilstaan dat deze in felle kleuren afgebeelde dieren ooit door mensen ingedeeld zijn in categorieën. Toch is over deze indelingen vaak eeuwenlang gediscussieerd. In haar proefschrift laat Didi van Trijp zien hoe natuuronderzoekers zich in de achttiende eeuw over definities bogen. 
Lees het volledige artikel over het onderzoek van Didi van Trijp

De hoofdpersoon in horror is het spook van de moderne consumptiemaatschappij

Griezelverhalen zijn populair. Tegenwoordig gaan veel griezelverhalen niet meer over monsters, maar over enge huizen, auto’s, televisies en zo. Waarom is dat? In zijn onderzoek leerde letterkundige Evert Jan van Leeuwen dat veel mensen tegenwoordig steeds meer spullen willen hebben en legt hij uit hoe horrorverhalen ons belangrijke lessen kunnen leren over de gevaren van spullenverslaving.
Lees het volledige artikel over het onderzoek van Van Leeuwen

In Perspectief

Het verhaal van Evert Jan van Leeuwen is het coververhaal van alweer de derde editie van 'In Perspectief', een kwartaaluitgave waarin de meest spraakmakende verhalen worden gebundeld. De derde en najaarseditie wordt binnenkort verwacht.

Bekijk de online versie van de zomeruitgave 2021

Over het dossier ‘Wij zijn Geesteswetenschappen’

De Faculteit Geesteswetenschappen beslaat een groot wetenschappelijk vakgebied. Wat is de gemene deler van al deze wetenschappers en studenten? Zij vertellen hun verhaal en de impact daarvan op de samenleving in 'Wij zijn Geesteswetenschappen’.

Vragen of suggesties? Laat het ons weten!
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.