Universiteit Leiden

nl en

Open geesten

In de podcastreeks 'Open Geesten' kijken we met historici Joost Welten en Nadia Bouras naar hun onderzoek en hoe zij de geschiedenis een plek geven in de hedendaagse maatschappij. Kortom: wat kan het verleden ons vertellen over het heden?

Aflevering 1: De vergeten prinsessen van Thorn (Joost Welten)

In de eerste aflevering vertelt historicus Joost Welten over zijn onderzoek naar de 'vergeten prinsessen van Thorn'. Jonge vrouwen van adel kwamen vanuit alle uithoeken van Europa naar het Limburgse Thorn om daar in het stift (een instituut waar ze zich de gewoontes en omgangsvormen van de adel konden aanleren) te worden klaargestoomd voor een huwelijk met een man van stand. Welten richt door middel van zijn onderzoek, waarvoor hij onder andere duizenden handgeschreven brieven heeft geanalyseerd, een schijnwerper op het leven van deze vrouwen die in de canon van de geschiedenis 'onzichtbaar' lijken. Ook is er een kijkje achter de schermen bij de gelijknamige tentoonstelling waar hij gastcurator van is, die tot en met 3 april 2022 te zien is in het Limburgs Museum.

Deze podcast is ook te beluisteren op SpotifyApple Podcasts en Google Podcasts.

Aflevering 2: Een klas apart (Nadia Bouras)

Als kind ging historicus Nadia Bouras in Amsterdam-Zuid naar de Bouschraschool. Een bijzondere school met alleen maar kinderen van Marokkaanse gastarbeiders. De leerlingen kregen er naast het Nederlandse onderwijs elke dag een uur Arabisch ter voorbereiding op hun terugkeer naar Marokko. Maar de gezinnen bleven, de kinderen werden Amsterdammers, en de Bouschraschool hield op te bestaan. Bouras besloot uit te zoeken hoe het haar klasgenoten verging. Welke invloed heeft de school gehad op de ontwikkeling van de leerlingen? En hoe heeft deze haarzelf gevormd?

Deze podcast is ook te beluisteren op SpotifyApple Podcasts en Google Podcasts.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.