Universiteit Leiden

nl en

Podcast 'Open Geesten'

Migratie is van altijd en overal. In het tweede seizoen van 'Open Geesten' vertellen wetenschappers van de Universiteit Leiden over hun onderzoek naar migratie. Van Afrika tot Nederland, van heden naar verleden.

Seizoen 2, aflevering 3: De kosten van migratie – Olaf van Vliet

Migranten zijn duur. Of toch niet? Hoogleraar Olaf van Vliet werkt mee aan een groot onderzoeksproject van de Universiteit Leiden om in kaart te brengen wat migratie kost. Drukken migranten echt op het sociale stelsel of valt dit eigenlijk wel mee?  

Deze podcast is ook te beluisteren op SpotifyApple Podcasts en Google Podcasts.

 

Seizoen 2, aflevering 2: Vervagende grenzen – Mirjam de Bruijn

Ooit betekende een migratie een definitief afscheid van je land en je geliefden. Tegenwoordig is het  soms makkelijker om contact met je familie in Kameroen te onderhouden dan met je buren in Appelscha. Wat betekenen de vervagende online grenzen voor migratie en het verlangen naar andere plekken? Hoogleraar Mirjam de Bruijn legt het uit. 

Deze podcast is ook te beluisteren op SpotifyApple Podcasts en Google Podcasts.

Seizoen 2, aflevering 1: Verschil tussen vluchtelingen – Marlou Schrover

Waarom lukt het om meer dan 70.000 Oekraïners vrijwel geruisloos op te vangen, maar loopt het systeem bij een veel kleiner aantal vluchtelingen uit andere landen vast? Hoogleraar Marlou Schrover vertelt over het verschil dat wordt gemaakt tussen verschillende vluchtelingengroepen en de effecten daarvan. 

Deze podcast is ook te beluisteren op SpotifyApple Podcasts en Google Podcasts.

Seizoen 1, aflevering 2 – Een klas apart – Nadia Bouras

Als kind ging historicus Nadia Bouras in Amsterdam-Zuid naar de Bouschraschool. Een bijzondere school met alleen maar kinderen van Marokkaanse gastarbeiders. De leerlingen kregen er naast het Nederlandse onderwijs elke dag een uur Arabisch ter voorbereiding op hun terugkeer naar Marokko. Maar de gezinnen bleven, de kinderen werden Amsterdammers, en de Bouschraschool hield op te bestaan. Bouras besloot uit te zoeken hoe het haar klasgenoten verging. Welke invloed heeft de school gehad op de ontwikkeling van de leerlingen? En hoe heeft deze haarzelf gevormd?

Deze podcast is ook te beluisteren op SpotifyApple Podcasts en Google Podcasts.

Seizoen 1, aflevering 1: De vergeten prinsessen van Thorn – Joost Welten

In de eerste aflevering vertelt historicus Joost Welten over zijn onderzoek naar de 'vergeten prinsessen van Thorn'. Jonge vrouwen van adel kwamen vanuit alle uithoeken van Europa naar het Limburgse Thorn om daar in het stift (een instituut waar ze zich de gewoontes en omgangsvormen van de adel konden aanleren) te worden klaargestoomd voor een huwelijk met een man van stand. Welten richt door middel van zijn onderzoek, waarvoor hij onder andere duizenden handgeschreven brieven heeft geanalyseerd, een schijnwerper op het leven van deze vrouwen die in de canon van de geschiedenis 'onzichtbaar' lijken. Ook is er een kijkje achter de schermen bij de gelijknamige tentoonstelling waar hij gastcurator van is, die tot en met 3 april 2022 te zien is in het Limburgs Museum.

Deze podcast is ook te beluisteren op SpotifyApple Podcasts en Google Podcasts.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.