Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Inhibitors and probes targeting PslG

  • G. Ruijgrok
Datum
donderdag 12 september 2024
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. H.S. Overkleeft
  • Prof.dr. J.D.C. Codee

Samenvatting

Mijn onderzoek focuste op de fundamentele werking van het enzym PslG. Dit enzym wordt aangemaakt door Pseudomonas aeruginosa, een antibiotica resistente Gram-negatieve biofilm vormende bacterie. Een biofilm is een beschermende laag om een kolonie bacteriën, waardoor de bacterie het immuunsysteem kan ontwijken en antibiotica kan tegenhouden. Het enzym PslG is betrokken bij de afbraak van deze biofilm, echter waarom P. aeruginosa dit enzym zelf aanmaakt is nog niet volledig helder. Studies hebben bewezen dat, als extra  PslG wordt toegevoegd aan een kolonie van P. aeruginosa de biofilm wordt afgebroken waardoor de bacterie vatbaarder wordt voor antibiotica. De exacte manier waarop PslG de biofilm afbreekt was echter nog niet bekend. Met behulp van moleculen die wij gemaakt hebben op het lab is dit opgelost op een moleculair niveau. Daarnaast kunnen deze moleculen helpen de natuurlijke rol van PslG te onderzoeken in Pseudomonas aeruginosa, wat kan leiden tot nieuwe inzichten en misschien uiteindelijk antibiotica.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.