Universiteit Leiden

nl en

Promotie

SUMO unchained; molecular mechanisms of ubiquitin-like signal transduction in cell cycle progression

  • N.S. Jansen
Datum
woensdag 19 juni 2024
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. A. C. O. Vertegaal

Samenvatting

Alle levende organisme bestaan uit cellen, de fundamentele bouwstenen van het leven. Disregulatie van eiwitten in cellen kan uiteindelijk leiden tot ziektes en kan uiteindelijk leiden tot celdood. Post translationele modificaties (PTM) zijn het toevoegen van een eiwit of chemische groep aan een bestaand eiwit om zo functie, locatie, stabiliteit en interactie te beïnvloeden. In dit proefschrift duiken wij dieper in de moleculaire wereld van PTMs SUMO en ubiquitine. SUMO2 en SUMO3 bevatten allebei een bepaald motief dat zorgt voor de mogelijkheid tot het vormen van een ketting. Deze kettingen kunnen ontkoppeld worden door specifieke enzymen genaamd proteasen, SENPs. SENP6 en SENP7 zijn twee proteasen die verantwoordelijk zijn voor het ontkoppelen van SUMO kettingen. Als één van deze proteasen zijn functie niet uitvoert, stopt de cel met prolifereren en zal uiteindelijk sterven. Dit betekent dat deze twee enzymen elkaars functie niet kunnen overnemen. Verder ontdekten wij een groepsmodificatie van SUMO die wordt gereguleerd door SENP6. Wij ontdekten hierbij meerdere leden van een groep genaamd CCAN, een belangrijk centromeer eiwitcomplex. Wij bespreken ook vier patiënten wie zijn aangedaan met een mutatie in SENP7. Deze patiënten lijden aan meerdere ziektes welke uiteindelijk leidden tot de dood. We laten mogelijk kritische nieuwe rollen voor SENP7 zien in zenuwstelsel ontwikkeling, hematopoëse en immuun functies in mensen zien. Ons eerder onderzoek heeft laten zien dat SUMO en andere PTMs zoals ubiquitine, belangrijk zijn voor de deling van cellen. Maar wat maakt ze zo belangrijk en op welke eiwitten hebben zij invloed? Dit wordt alles wordt besproken in dit proefschrift.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.